ДИСБАЛАНС В СПОРТА (ЗА ВСИЧКИ СПОРТОВЕ акцент задна част)

Колкото и да е страхотен спортът, трябва да признаем, че в него има и много слаби страни за тялото. Колоезденето е цикличен спорт и един от най-бедните по отношение вариативността в моториката.

На графиката виждаш основни мускулни групи и тяхното включване в отделните фази на педалиране. Голям процент от работата се пада на четириглавия бедрен мускул, седалищните, прасец, сгъвачи на бедрото. Всички останали заемат второстепенна и дори третостепенна роля.

Да не говорим за изоставащата мускулатура в гърба, кръста и коремната област при колоездачите, както и занижената костна плътност.

Прекалено развитият четириглав бедрен и значително по-слабият двуглав (бедрен сгъвач – отзад на бедрото) мускул при колоездачите води до силов дисбаланс в колянната става с доминация на разгъващата сила.

Малко числа…
При четиричасова езда колоездачът извършва над 20.400 завъртания. Това отрежда главната работа на четириглавия бедрен мускул, който, както виждаме от диаграмата, е с 39% включване и подпомагане от седалищния и прасеца. Двуглавият бедрен е едва с около 10% като негова е ролята да върне педала в стартова позиция. Ясен пример за дисбаланс в спорта.

Това завишава възможността от травми. Все едно на мощна тунингована кола да сложите някакво базово окачване… Нещо някъде ще се скъса.
Най-честите при колоезднето са:
Patellofemoral syndrome
IT band syndrome
Patellar tendinitis

Дисбалансът съпътства почти всички спортове.

Опитът ми с клиенти, с различни спортни интереси, разкрива значително слаба задна част на тялото – гръб, кръст, седалище и задни бедра за сметка на много здрави четириглави бедрени мускули. Това е при близо 99% от хората и разбира се съпътстващите оплаквания в кръста, коляното и пр. Говоря за здраво-спортуващи хора.

При неспортуващи – нещата са катастрофални. При тях се говори за тежки деформации в междупрешленните дискове, гръбначни изкривявания, ставни износвания, атрофия, която с годините се ускорява…

Ето защо от съществено значение е всички любители да обърнат внимание на общата си физическа подготовка (ОФП) като неделима част от тренировъчния процес. Тя рябва да редуцира проблемния дисбаланс, както и да подобри костната плътност (превенция на остеопорозата). Акцентът трябва да е насочен към задни групи мускули.

Ще изредя по степен няколко страхотни упражнения за гръб, задни бедра, кръст и средна част:
1. Тяга (от два (за сила) и един крак (баланс))
2. Скандинавско сгъване (Nordic curls)
3. Добро утро
4. Всички дърпащи движения за гръб (с една и две ръце) в т.ч. и набирания
5. Екстензии с или без тежест
6. Изолирани: бедрена флексия, както и неговата страхотна вариативност slide leg curls – Б.А. Всеки крак по отделно
7. Планк (активни движения за предпочитане пред статични. В спорното съревнование рядко се срещат изометрични позиции на цялото тяло)
8. Йога, стречинг и упражнения за мобилност

Целенасочената работа върху минимизиране на мускулния дисбаланс чрез прилагане силовите методи на ОФП, води до занижаване на травматизма като негово следствие. Заедно с това се подобряват в пъти силовите качества на атлета, тъй като той търпи положителни качествени изменения като кинетична система. Завишава се самочувствието на терена.

Любомир Спасов, треньор Школа за Характери

Related Post
Претренираност и Бърнаут на атлета
Как да подобрим горенето на мазнини чрез Тренировка в зона 2
Ползата от унилатералните упражнения
СРЕЩА