РАБОТИ ОКОЛО ТРАВМАТА

Когато работя с един активно-спортуващ човек, който е получил травма, аз го разбирам все едно се гледам в огледалото. Та ние така или иначе сме една кръв – хора, за които движението е живот, смисъл, култура, себеизразяване и самоуважение, удоволствие, дори и понякога по един мазохистичен начин. Просто не спираме.

Не мога да си представя да кажа на човека “Седни и го остави да мине”, “Почивай си, не прави нищо” и пр.

Не бих го казал на себе си.

Атлет, който се готви за важно състезание и всичко в програмата му е планувано до последно, как да седне и да чака?!

Или човек, който иска да изглежда добре и тренировката му дава психическо разтоварване?!

Стига травмата да нe e патологичнa – счупено, пукнато, разкъсано, изкълчено и пр. много болезнени ситуации, които изискват имобилизация и специализирана медицинска, а след това и рехабилитационна намеса, то има как да се работи около травмата и дори да се ускори възстановяването.

Първо изследваме с атлета болезнените ходове на движението и от какво се е получила болката – рязко движение, удар, претоварване и др. Преценяваме мускул ли е, сухожилие ли е, може би кост, болка от скъсена амплитуда на движение, пост-оперативно състояние и т.н.

След това правим подбор на силови упражнения, които работят мсукулатурата около травмата, така че да насочим циркулацията на кръвта към това място. В нея има хранителни вещества, които ускоряват възстановителните процеси. Организмът е уникален самолекуващ се механизъм!

Следва определяме броя повторения и серии. Изключваме работа с твърде големи съпротивления. Целта ни е да лекуваме с движение и да запазим силата, а не да правим върхови постижения.

Колко време ще отнеме възстановяването е индивидуално. Може би седмица, може би месец. Важното е, че запазваме движението и мускулния тонус в областта.

Същевременно за други части на тялото тренировката може да върви по план.

Приоритет в тренировката става травмата, а след това всичко останало.

Работата около травмираното място ускорява възстановителните процеси в организма и ти дава възможност да запазиш работоспособността и силата си на добро ниво.

Не спирай. Без отчаяние. Работи около травмата.

Любомир Спасов, Школа за Характери

Related Post
Претренираност и Бърнаут на атлета
Ползата от унилатералните упражнения
СЕМЕЙНА ОСНОВА
СТОЙ ИЗПРАВЕН/А И ГЛЕДАЙ НАПРЕД